Tips på snacks och godis till barnkalaset

I planeringen av ett barnkalas är det lätt hänt att man fastnar i tankar kring vad det ska vara för tema, vilka lekar man ska leka, om det ska vara fiskdamm eller skattjakt, och så vidare. Maten tar man förstås också in i beräkningen, precis som tårtan, men det finns något som tenderar att hamna lite i skymundan: snacksen! Det säger ju sig självt att med tanke på hur mycket energi barnen gör av med under loppet av några timmar, behövs det små påfyllningar här och var även efter att man har tryckt i sig den där varmkorven. Dessutom kan det ju vara så att en del nerver finns med i leken, vilket gör att en del barn inte får i sig så mycket vid middagen, och då är det kanon om det finns möjlighet att äta något litet även när man inte sitter till bords. Kort sagt: snacks is king!

Vad ska man då bjuda ett gäng kalassugna kids med spring i benen på? Här är det knappast läge att ställa fram en elegant bricka med oliver, salta kex och stinkande ostar. Istället är det klassiskt barnvänliga smaker som ska få företräde – chips, popcorn och ostbågar är förstås självklara exempel på snacks som passar fint på barnkalas. Lösgodis och nötter likaså, fast se upp så att ingen av deltagarna är allergisk! Kanske känner du ett måttligt sug efter att köra på dessa slentrianmässiga alternativ vad gäller snacks, och skulle vilja förnya dig lite? Bra idé – det blir oftast mycket uppskattat både bland barnen och deras föräldrar!

Vem har sagt att snacks måste vara salta och feta för att gå hem på barnkalas? Du kan precis lika gärna ställa fram små koppar eller skålar fyllda med olika sorters grönsaksstavar, såsom morötter, gurka och paprika. Till detta passar även olika dippar fint, av samma slag som du skulle ha bjudit på till chipsen. Frukt är också ett första klassens förslag på kalasbra snacks. Satsa då på frukter som inte är alltför kladdiga och saftiga, till exempel klassikerna äpplen, päron och bananer. Skär upp i klyftor och båtar eller gör små roliga fruktspett som barnen kan förse sig av. Olika former av torkad frukt som russin och fikon är också goda tips som ger snabb energi.

Är det ett kalas som hålls helt eller delvis utomhus, kan det vara både smart och kul med en ”station” där barnen har fri tillgång till varm blåbärs- eller nyponsoppa, precis som vid Vasaloppet. Mandelbiskvier och vispad grädde till är inget krav men sätter helt klart guldkant på drycken! Här kan ni också dela ut så kallat ”rallarsnus”, det vill säga en hemlig mix gjord av choklad, russin och nötter – ett riktigt toppenknep för att hålla gästernas kalashumör på topp hela dagen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *