Bra tips på lekar till barnkalaset

Vad vore ett barnkalas utan lekar? Förmodligen inte mycket att hänga i granen alls. Ett barnkalas är ju nästintill synonymt med lek och stoj, eftersom festens gästlista utgörs av personer som har just lek som specialitet. En hel del bus brukar uppstå av sig självt när kalaset väl är igång, men för att bryta den där isen och få barnen lite varma i kläderna kan det ändå vara en god idé att ha tänkt ut några roliga lekar på förhand.

En riktig klassiker på barnkalas, som aldrig tycks gå ur tiden, är leken Hela havet stormar. Det är en spännande och ganska fartfylld lek, som lockar till många skratt och därmed även löser upp eventuella spänningar på ett kick. Allt som behövs är ett gäng tåliga stolar och ett medryckande soundtrack, sen är det bara att köra igång. Stolarna ställs i en ring på golvet, och barnen ska gå runt omkring dem i en ring medan musiken går. En vuxen sitter vid stereon och stänger rätt vad det är av låten – varpå barnen genast måste hitta en ledig stol att sätta sig på! Eftersom man tar bort en stol för varje varv som går blir det allt svårare att hålla sig kvar, och till sist återstår bara två personer. Den som lyckas sätta sig när musiken slås av har tagit hem segern. Tål att lekas om och om igen!

En annan lek som också brukar göra succé och som kan varieras in i det oändliga är charader. Skriv ett antal djur, personer, yrken eller andra begrepp på små papperslappar – exakt vilken ribba du ska lägga dig på beror förstås på hur gamla barnen i fråga är. Dela upp deltagarna i två lag, och dra sedan igång showen. En från varje lag ska i tur och ordning imitera det som står på sin lapp, och de övriga deltagarna från samma lag ska försöka att gissa vad han/hon ska föreställa. När de har gissat rätt är det andra lagets tur, och så går det på till dess att lapparna är slut. Här kan riktiga skådespelartalanger ofta skönjas!

Stafett är en lek som brukar passa kanonbra på barnkalas. Det skruvar upp tempot några varv så att barnen får springa av sig, vilket ofta kan behövas efter ett antal varmkorvar och nävar ur godisskålen! Ett exempel på en rolig stafett, som är extra lämplig för lite mindre barn, är leken ”plocka popcorn”. Dela upp barnen i två lag, och ställ en djup tallrik vardera på golvet. Bredvid skålen lägger du en handfull popcorn, och så får båda lagen en sked var. På given signal ska sedan en deltagare från varje lag försöka fiska upp alla popcorn med hjälp av sin sked, samtidigt som den ena armen hålls bakom ryggen. Den som först har plockat upp alla popcorn med sin fria arm, och lagt dem i sin skål, får ett poäng till sitt lag. Sedan är det ett nytt par som får tävla mot varandra, och så fortsätter det till dess att alla har provat. Det lag som i slutändan har kammat hem flest poäng har vunnit (förslagsvis en ny skål med popcorn!).

I detta blogginlägg kan du också hitta fler tips på lekar. Det handlar främst om lekar som resulterar i att hitta en present men kan engagera alla barn samtidigt, även om det i slutändan bara är födelsedagsbarnet som får en present.

One thought on “Bra tips på lekar till barnkalaset

  1. Det här är faktiskt bra tips även för kalas för vuxna! Man kan ju ordna med lek som examenspresent inför studentkalaset. Det blir riktigt kul med stafett och charader i fina kläder. Något att tipsa toast master om inför festen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *