Tips för att välja underhållning till ett barnkalas

Du som är förälder vet hur det brukar vara: ditt barn fyller år, det ska bjudas in till barnkalas, och plötsligt har du tusen olika saker att hålla i huvudet. När och var ska det äga rum? Vilka ska komma? Vad ska du bjuda på för mat? Är någon allergisk? Hur fixar man feststämning i ett minimalistiskt inrett hem? Och så vidare. Ett gott råd i sammanhanget är, till att börja med: slappna av. Det mesta brukar ordna sig och bli riktigt bra, även utan den mest minutiösa planering.

När du har tagit ett par djupa andetag och börjat skissera dina första kalas-mindmaps, är det dock dags att börja fundera på: vilken typ av underhållning ska ni ha på kalaset? ”Underhållning?” tänker du – ”barn underhåller väl sig själva?”. Och visst, det kan ligga något i det. Men det går inte att förneka att ett kalas verkligen kan höjas till skyarna om det innehåller någon form av organiserad underhållning, något som sticker ut lite ifrån det vanliga barnkalasschemat. Det blir dels något roligt och enormt uppskattat i stunden, och dels något att minnas och tala gott om en lång tid framöver.

Barn är som tur är en tacksam skara att planera underhållning åt. Nyckelorden som gäller stavas: aktivitet och/eller djur. Så länge det du fixar är något där barnen själva får göra något, och då gärna i kombination med djur i någon form, är du på rätt spår. Ett gyllene exempel är ponnyridning. Efter en snabb sökning på internet kan du hitta mängder av personer som erbjuder prova på-ridning av små ponnies, hos sig själva eller hemma hos dig. Detta blir ofta oerhört populärt bland kalasets gäster, eftersom alla gillar djur och det dessutom är riktigt häftigt att få lära sig rida.

Ett annat exempel på en klassisk form av underhållning är att hyra in en trollkarl. Magi och trolleritricks är alltid lika fascinerande för barnen, och får de också själva vara med i showen är succén total. Många gånger använder sig trollkarlen dessutom av djur i sina olika nummer, vilket ger den där extra guldkanten. Vill du prova något mer originellt kan ett hemmagjort karaoke också vara en festlig underhållning – många barn sitter på riktiga scentalanger som sällan får komma fram i ljuset. Fixa en bra karaokeskiva, låt texterna rulla på TV-skärmen och låt gärna barnen köra två och två. Vem vet, kanske slutar kvällen i kollektiv allsång!

Två andra exempel på roliga saker du kan styra upp inför barnkalaset är ansiktsmålning och rundpingis. Det förstnämnda lämpar sig kanske bäst för de lite mindre barnen, som kan bli själaglada av att få förvandla sig till en vacker fjäril eller en läskig tiger. Rundpingis blir mer poppis hos de lite äldre gästerna, där sport och tävling av olika slag ofta går bättre hem än traditionella lekar och bus. Oavsett om du väljer inhyrda trollkarlar, karaokesång eller pingisturnéer – kom ihåg att så länge det är ett kalas där barnen skrattar och har kul är det ett lyckat kalas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *