Alternativ till tårtor på barnkalaset

Säga vad man vill om barn och deras ibland udda matnojor; när det kommer till sötsaker sätter de sig sällan på tvären! Är det bara sött, gräddigt och färgglatt så går faktiskt det mesta ned. Att planera efterrätt till ett barnkalas är med andra ord sällan någon större utmaning, framför allt inte om barnet i fråga har någon speciell favoritdessert som han eller hon önskar sig, år efter år. En given kandidat är förstås en rejäl gräddtårta – det är en barnvänlig klassiker som aldrig går ur tiden. Men kanske gillar födelsedagsbarnet inte tårta, eller också känner du helt enkelt bara för att förnya dig? Då finns det alla möjligheter i världen att ta konceptet ”efterrätt på barnkalas” till helt nya höjder.

En efterrätt som brukar röna enorma framgångar på barnkalas stavas marängsviss. Mixen av mjuk glass, len grädde, krispiga maränger och läcker chokladsås är något de allra flesta småttingar vet att uppskatta, och till råga på allt är det en minst sagt lättfixad dessert. Över huvud taget är glass i alla dess former en vän i nöden när det gäller barnkalas. Köp ett par – tre stycken Big Pack-lådor, en tub chokladsås, en tub kolasås, och ställ fram en liten buffé av mumsiga tillbehör som var och en kan smaksätta sin dessert med. Godis, krossade kakor, skivad banan, nötter… Det mesta går helt enkelt bra ihop med glass.

En annan idé som brukar få barn att hoppa upp och ned av förtjusning är efterrättspizza. Ja, du läste rätt! Det är en god och rolig dessert som går att variera i det oändliga. Gör en vanlig pizzadeg och låt den jäsa enligt receptet. Kavla ut den och pensla med smör, samt strö över lite socker. Därefter lägger du på olika frukter som till exempel äpple, päron, persika och banan. Strö över lite kanel och kardemumma, och baka i ugnen tills degen är färdig. Sikta över lite florsocker och servera med lättvispad grädde!

Sist men inte minst finns en given klassiker i sammanhanget, som bara måste nämnas: fruktsalladen! Mer lättfixad och lättäten dessert finns inte. Dessutom passar den extra bra för barn av idag, eftersom många har föräldrar som oroar sig lite smått över barnens sockerintag. Receptet är enkelt: det enda du behöver är en stor skål och ett gäng frukter! Ta gärna i och våga variera lite, med hjälp av mer exotiska frukter som papaya, mango och granatäpple. Glass, turkisk yoghurt, grädde eller kesella blir det perfekta ackompanjemanget. Barnen kommer att älska det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *