Tips på mat till barnkalaset

När man är liten är det mycket i livet som är enkelt – men att säga att barn är okomplicerade varelser med en obegränsad öppenhet vore att ta i lite väl mycket. Framför allt när det gäller mat, där kan barn vara mer kräsna än den mest exklusivt finsmakande krogrecensent. En del barn tycker inte om bruna saker, andra vill inte ha ”nyttig” mat, åter andra vägrar att äta om de olika sakerna på tallriken vidrör varandra… Till råga på allt kan dessa olika små egenheter vara ytterst nyckfulla, och variera från dag till dag.

Med andra ord kan det vara lättare sagt än gjort att fixa middag till 10-15 småttingar, där alla har olika preferenser och matmässiga fobier. Visst brukar en viss leksaksfylld papplåda från en viss hamburgerkedja vara mäkta poppis, men kanske känns det som ett mindre roligt alternativ till en hemmafixad måltid som har lagats med kärlek? Då är det dags att börja gnugga geniknölarna litegrann och tänka kreativt. Vad i hela världen tycker barn egentligen om? Klassiskt barnvänliga maträtter är till exempel korv med bröd, spaghetti med köttfärssås, pizza och den redan nämnda hamburgaren. Något som barn också tycker om är roliga och uppfinningsrika grepp, gärna i ett färgstarkt och lekfullt format. Låter det diffust? Läs vidare, så kommer det att klarna.

Säg att du har bestämt dig för att laga korv med bröd, eftersom det är en rätt som de flesta barn brukar gilla. För att göra det extra festligt à la barnkalas gäller det dock att inte stanna där, utan ta det ett steg längre. Att forma korven på något roligt sätt tar rätten till en helt ny nivå, och här kan du låta fantasin flöda fritt. Varför inte göra korvarna till ”fingrar” med hjälp av till exempel mandelspån som naglar? Eller sticka in korvarna i en kropp av potatismos, så att det bildar en gullig liten igelkott? En stor ”gräsmatta” av korvar med en sandlåda av korvbröd, och en gungställning gjord av två ketchupflaskor blir också en garanterad succé.

Ett annat beprövat koncept är att laga kalasmaten i miniformat. Gör hamburgare eller pizzaslices hälften så stora mot vad du brukar, och servera dem insvepta i läckert mönstrade servetter. Pommes frites och grönsaksstavar kan också göras i Nils Karlsson Pyssling-storlek, och placeras ut över hela bordet i färggranna små muggar. Ska du bjuda på pasta kanske det känns överambitiöst att göra egen i miniformat – satsa då istället på att färga den blå eller grön med ett par droppar vanlig karamellfärg. Och vips, så var alla eventuella problem med kräsmagade barn som bortblåsta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *