Din lilla ögonsten ska snart fylla år, och ser av hela sitt hjärta fram emot att få bjuda in sina kompisar till ett spännande barnkalas. Kanske ligger det nära till hands att tänka: ”de är ju så små, det är väl knappast som att bjuda in till finmiddag med kollegorna heller!”, eller något i den stilen. Men oj, om du visste vad du misstar dig. Ett barnkalas må låta som en otvungen och lekfull händelse, vilket det också till stor del är, men man ska aldrig underskatta den mängd av förberedelser som faktiskt krävs och den uppsjö av prylar för barnkalas det finns!. Det finns ett antal saker som är viktiga att tänka på innan dagen D väl infaller, så med andra ord gör du klokt i att fortsätta läsa våra tips.
A och O när du ska bjuda in till barnkalas är att börja förbereda i god tid. På så vis riskerar du inte att stå där någon dag innan, med den fruktansvärda insikten om att du har glömt beställa tårta (eller något annat för barnkalas centralt!). Börja med att bestämma hur många gäster ni ska bjuda. För att undvika konstigheter är det en klok idé att bjuda in hela klassen, och inte bara gå efter vilka kompisar din son eller dotter oftast brukar umgås med. Finns det andra barn som till exempel grannar, kusiner eller vänner från olika fritidsaktiviteter – prata om saken med födelsedagsbarnet och hör efter hur viktigt det verkar vara. Ju färre barn desto enklare blir det förstås för dig som värd, men samtidigt får ingen bli ledsen över att ”alla andra fick komma”. I värsta fall kan du gärna be någon annan förälder hjälpa dig att förbereda och även närvara under kalaset, på så vis kan ni bjuda desto flera.
Tips nummer två är att låta barnet vara delaktigt i hela processen. Risken är annars att han eller hon tycker att det snarast är ”ditt” kalas, och reagerar genom att stänga in sig på rummet när de första gästerna plingar på dörren. Sätt er ned och rita alla inbjudningskort tillsammans – ofta har barnet bra och kreativa idéer på hur dessa ska utformas. Kanske kan ni skriva dit en liten hemlis eller ett skämt som bara barnet och just den gästen känner till? Ju personligare inbjudan, desto trevligare! Låt sedan barnet följa med och handla, och gärna hjälpa till i andra praktiska bestyr som städning, matlagning och tårtbak. Ni kan faktiskt göra det mesta tillsammans – förutom födelsedagspresenterna förstås!
Planera vilken mat och vilken typ av efterrätt ni ska bjuda på i god tid innan kalaset. Kolla också upp om något av barnen har några speciella allergier eller intoleranser, idag är det inte direkt någon ovanlighet. Detta brukar inte ställa till med några problem – de flesta recept brukar enkelt gå att förvandla till gluten-, laktos- eller nötfria versioner! Tänk också på om någon i gruppen har diabetes, och fixa i så fall sockerfria alternativ som för den saken skull inte ser tråkigare ut än det de andra äter.
Sist men inte minst: se till att planera in alla moment så att allt är klart någon timme innan kalaset. På så vis slipper ni stressa in i det sista, och har en stund på er att slappna av och hinna ladda upp er inför den glädjefyllda karavan som ett barnkalas ofta brukar innebära. Ta ett varv i huset tillsammans med ditt barn, inspektera tårtan, häng upp några extra girlander och serpentiner, och prata om vad ni hoppas och tror kommer hända. Det viktigaste av allt är ju trots allt inte att allt blir perfekt in i minsta detalj – utan att barnen får leka och ha kul i varandras sällskap en stund. Tänk på det, när du ett par timmar senare står på huk bakom ett skynke och krokar upp godispåsar på löpande band på otåligt ryckande fiskespön. En dag kommer dina barn att tacka dig!