Annorlunda och roliga teman för barnkalas

Kanske är det ett lite större barn som ska fylla år, och som redan hunnit vara på en del traditionella barnkalas genom åren? Eller kanske känner du helt enkelt för att gå mot strömmen lite, och skapa ett barnkalas som sticker ut ur mängden? Då finns det alla möjligheter att gå utanför boxen och välja ett lite mer annorlunda tema. Det blir allt som oftast mycket uppskattat av såväl föräldrar som av själva huvudpersonen med vänner. Det som krävs av dig är fantasi, kreativitet och en öppenhet inför hur kalaset kommer att tas emot – saker som i och för sig behövs även vid mer klassiska teman. Våga gå på din magkänsla, så är chanserna stora att du får till ett både unikt och succéartat kalas som man sent ska glömma!

  • Tema naturen: Detta tema är ofta väldigt uppskattat framför allt bland de lite yngre gästerna. Man kanske håller på att lära sig om olika växter och kretslopp i skolan, och är just därför både intresserad av och kunnig om detta tema. När du ska styra upp ett kalas med tema naturen gäller det att lägga mycket krut på dekorationerna: pryd lokalen för kalaset med mängder av löv, pinnar, kottar och blommor. Gör gärna hemgjorda girlander av olika växter, som får slingra sig likt lianer längs med rummets väggar. Håll gärna delar av kalaset utomhus – att till exempel grilla korv och marshmallows över öppen eld brukar bli mycket populärt! Vad gäller utklädnad är saken öppen för tolkning: grönt från topp till tå, en säck i juteväv eller någon djurdräkt är bara några av de olika outfits man kan satsa på. Låt såväl fågelkvitter som ”Älgarna demonstrerar” gå i högtalarna, och du är hemma!
  • Tema framtiden: Här har vi ett tema som kanske inte hör till de allra vanligaste, men som tack vare sina kreativa möjligheter brukar bli väldigt lyckat. För vem vet egentligen hur framtiden kommer att te sig? Rätt svar är ingen, och därför kan ingen påstå att vare sig mat, dekorationer eller klädsel är ”fel”. Inred gärna rummet med rymdinspirerade detaljer och mycket metallicskimrande material – aluminiumfolie är din bästa vän i sammanhanget! Ställ fram konstiga föremål av olika slag och sätt på lite mystisk musik. Till mat kan du fixa små rätter som ser ut att vara något annat än det är – bli dock inte alltför experimentell med konsistenser och ingredienser av olika slag, eftersom vissa barn är ganska kräsmagade. En riktigt poppis lek är att alla får skriva små brev till sig själva i framtiden, och sedan snabbt försöka hitta den skattkista som strax ska skickas dit i en tidsmaskin. Låt en stor skål futuristiskt snask vänta vid målet – bättre avslutning för ett framtidskalas finns inte!
  • Bokstavstema: Detta är ett tema som lämnar extremt mycket utrymme åt fantasifulla utklädnader av alla de slag! Du och ditt barn väljer helt enkelt i samråd ut en bokstav, till exempel första bokstaven i barnets namn, som sedan får vara ledstjärna för hela kalasets tema. Säg att födelsedagsbarnet heter Frida och temat ska vara F – ja då börjar ni med att skicka ut F-formade inbjudningskort, som gärna kan inledas med en fras i stil med ”Fina Frida Fyller Fyra!” eller ”Fantastisk Fest För Fyraåringen Frida!”. Därefter kan ni tillsammans spåna loss kring saker som börjar på F och som ska ingå i kalaset: olika slags maträtter, musik och dekorationer som samtliga går under temat F. Ha gärna en F-märkt fiskdamm där barnen kan fiska upp små presenter som frimärken, fransar, fiskar och fotkräm – många kiknande skratt utlovas! Sedan är det bara att invänta gästerna, som droppar in en efter en i form av till exempel fiskare, Fredrik Ljungberg och flöjtartist. Fenomenalt fint!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *