Klassiska teman för barnkalas

När datumet är satt för det stundande eventet, är det dags att ta itu med en av de roligaste och mest kreativa uppgifterna i att ha barnkalas: att välja vilket tema det ska ha. Beroende på vilken ålder själva födelsedagsbarnet befinner sig i kommer han eller hon att vara mer eller mindre delaktig i detta val, men du som vuxen har förstås alltid rätt att hålla det inom ramarna för vad som är realistiskt och genomförbart. Kanske har ditt barn något brinnande specialintresse för tillfället, såsom en viss filmkaraktär eller en viss sagobok, och i så fall är ju temat givet. I andra fall kan det vara mindre självklart, och då behövs det lite mer inspiration från annat håll.

När det gäller klassiska teman för barnkalas så finns det en rad olika alternativ som brukar komma på tal. Här följer därför en liten lista med olika idéer som brukar göra succé bland de små gästerna, och även vara hyfsat lätta att få till för arrangören bakom det hela (läs: dig). Välj ett tema rakt av eller låt dig inspireras av flera och ha ett kombinationskalas med flera parallella teman – bara din fantasi sätter gränserna!

  • Disneytema: Askungen, Den lilla sjöjungfrun, Lejonkungen och alla andra extremt populära filmer från Disney är väldigt tacksamma att ha som barnkalastema. Där finns många olika karaktärer att välja bland, och ofta har barnen sin egen personliga favorit som förstås blir den givna utklädnaden. Dekorera hemmet med planscher från olika Disneyfilmer, och bjud på Disney-inspirerad mat (till exempel röda kanderade äpplen som tagna ur Snövit). En passande lek för detta tema kan till exempel vara ett litet quiz där barnen ska gissa vilken Disneyfilm en viss musiksnutt kommer från.
  • Pirattema: Kapten Krok och Kalle Teodor är förstås klassiska filurer i sammanhanget, men på senare tid har även gänget i Pirates of the Caribbean kommit att bli starkt associerade med de häftiga piraterna. Att bjuda in till barnkalas med pirattema är att låta alla föräldrar där ute dra en lättnadens suck; den klädsel som kommer att krävas för att förvandlas till en pirat är inte vidare komplicerad. En vit skjorta, en bandana, en svart lapp för ögat och kanske en respektingivande sabel i plast är saker som är lätta att få tag på och i bästa fall kanske redan finns hemma. Bjud på mat inspirerad från havet, men också grillspett och en dödskalleformad tårta. En lek där barnen ska ”gå på planka” brukar också vara ett spännande och uppskattat inslag!
  • Astrid Lindgren-tema: Sagorna av Astrid Lindgren är en aldrig sinande källa till inspiration, både vad gäller livet med barn överlag men också vid just barnkalas. Vilket kalaskoncept blir egentligen en mer självklar succé än det där barnen får frossa i favoriterna Pippi, Emil, Lotta och alla de andra? Låt gamla kassettband från de olika sagorna sätta stämningen – en nedladdad Astrid-spellista som soundtrack gör förstås jobbet lika bra. Bjud barnen på mat som pannkakor med sylt och grädde, soppa serverad i en äkta Emil-soppskål, limpmackor med prickig korv och varm choklad. Karameller i små gammeldags pappersstrutar blir ett passande alternativ till den moderna godispåsen.

Sist men inte minst: när du har valt ett tema, glöm inte att redan på inbjudningskortet sätta stilen för det kommande kalaset! Informera om vilket tema det kommer att vara, och låt själva kortet vara designat därefter – ett gulnat papper med en dödskallar i hörnen blir till exempel perfekt inför pirattemat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *