Tips för att välja musik till ett barnkalas

Att säga att barn är svåra i smaken – både vad gäller mat, musik och leksaker – är knappast någon överdrift. Många gånger kan ett litet barn vara mer kräsmagad och petig än den värsta konstkritiker, och den som tror att man kan lura på ett barn något han eller hon inte gillar gör bäst i att tänka om. Viljan är ofta förvånansvärt stark för en så låg ålder, och går sällan att förhandla resonabelt med. Med andra ord är det dumt att ta risken att lämna något åt slumpen när du ska planera ditt barnkalas, framför allt när det gäller något så centralt som valet av musik. Sätter du på fel tongångar i högtalarna kan det bli total strejk i festlokalen, så se till att spela dina kort rätt för att vinna gästernas gillande!

Det kommer väl knappast som någon överraskning, men tål ändå att konstateras: barn gillar poppig och glad musik. Gärna den typen av energiska dängor som har en tendens att ge vuxna människor svår migrän. Så länge det har en medryckande rytm, en klistrig refräng och en barnvänlig text går det helt enkelt hem hos den yngre publiken. Med detta sagt finns det ingen anledning att sätta på ett soundtrack som får dig och övriga vuxna att må dåligt kalaset igenom – det finns som tur är alternativ som även trötta föräldrar kan uppskatta.

Exakt vilket soundtrack som passar till ett barnkalas avgörs till stor del av vilken ålder dess gäster befinner sig i. Är det lite mindre barn funkar klassisk barnmusik som James & Karin eller Disneys samlade soundtrack jättebra – det viktigaste är att låtarna har hög igenkänningsfaktor. Ju äldre barnen blir, desto svårare kan det vara att pricka rätt. För att vara på den säkra sidan: ta en noggrann titt i barnets skivsamling innan du börjar agera DJ. Kanske är det Yohio, Eric Saade eller Markoolio som gäller för tillfället – utifrån den mest spelade artisten kan du sedan välja annan musik som går i samma stil. Här kan du till exempel använda dig av Spotify, där du genom funktionen ”Related artists” enkelt kan hitta mängder av band som påminner om varandra.

Samlingsskivor är ett populärt koncept bland många, inte minst barn. Att sätta på en ”Absolute Disco” eller ”Absolute Pop” är ofta ett enkelt sätt att lyckas med det musikaliska. För att skapa en extra festlig stämning kan du gärna arrangera en slags hemmagjord jukebox eller ett låtsas-DJ-bås, där barnen kan få önska vilka låtar de vill höra härnäst. Ett smart sätt att få igång dansgolvet på, och dessutom garantera att även den mest kräsne kalasgäst känner sig nöjd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *